Skip to content

[FILM] Viens je t’emmène, de Alain Guiraudie

Cu „Viens je t’emmène” (tilul unei piese de France Gall), te-ai putea gândi la o vânătoare distopică de teroriști și o poveste de dragoste atipică -, dar de fapt, la suprafață, este o interpretare foarte condesată a actualității. Iar actualitatea servește lui Guiraudie doar ca pretext pentru încă un film despre carnal și atracție („Ce vieux rêve qui bouge”). Oricât de lipsit de originalitate ar suna, lui îi plac dimensiunile nenormate ale trupului – rubensiene si senzuale, antrenate într-un joc al atracției sexuale și seducției.

Viens je t’emmène” urmează apropierea irațională dintre un bărbat și o prostituată, dintre prostituată și soțul gelos și violent, dar care consimte, dintre un golan homosexual și o minoră exploatată pe care îi leagă rugăciunea. Pentru că nu există reguli, ci doar combinații posibile multiple, în care originile sociale, culturale, demonii opțiunilor politice, limita foarte ambiguă dintre virilitate și sexualitate primitivă – toate se întrepătrund armonios.

Filmul a prins Berlinul, după ce nu a fost reținut în nicio secțiune, la Cannes sau Veneția. Noémie Lvovsky e de recunoscut în rolul prostituatei, cu haina din blană sintetică având o prezență totemică: dezbrăcată în patul de hotel, acoperit cu finet stacojiu, și până la discursul despre menirea sa, ca femeie, care ajută un tânăr jihadist să nu se piardă, consolându-l prin sex. Cel care îi cade sub șarm este un mediocru „lucrător independent”, incapabil să își asume responsabilități, nici profesionale, și nici amoroase convenționale. Guiraudie gândește această imagine contrastantă și puternică: o poveste de dragoste extra-conjugală, care devine ridicolă, nelalocul ei, fluă, prin suprapunere cu tabloul general politic instabil. Așa este potențat umorul negru.

Viens je t'emmène
R. Alain Guiraudie
Franța, 2022
Les Films du Losange
****
Published inCriticăFilm

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *